Marketingcommunicatie Danone

De Groep Danone is een Frans voedingsconcern dat wereldwijd is vertegenwoordigd in zuivel- en waterindustrie, baby- en kindervoeding en medische voeding. In 1919 werd Danone opgericht door dokter Isaac Carasso in Barcelona, Spanje. Het is allemaal begonnen met een klein bedrijfje dat yoghurtproducten maakte. Deze werden enkel verkocht in apotheken en waren bestemd voor kinderen die aan darminfecties leden. Hij noemde zijn bedrijf naar zijn zoon Daniel. In 1929 breidde het bedrijf uit naar Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde de Groep Danone tijdelijk naar New York, maar in 1958 keerde het bedrijf Danone terug naar Parijs.

Daar is het hoofdkantoor nu nog steeds. Danone heeft in 2007 het Nederlandse bedrijf Numico overgenomen en werd zo een van de wereldleiders in babyvoeding en klinische voeding. Sindsdien richt het bedrijf zich 100 procent op gezonde voeding. Businessmodel De Groep Danone is al meer dan 90 jaar een wereldbekend bedrijf, vooral in de zuivelproducten. Het bedrijf richt zich vooral op gezonde voeding en water. In Belgie werken ongeveer 700 personen voor de Groep Danone. Deze zijn verspreid over twee vestigingen: de zetel in Brussel (Oudergem) en de productiesite in Rotselaar, nabij Leuven.

In 1994 is Actimel uitgevonden in Belgie, dit betekende eveneens de start van de Actimel-productie in de fabriek in Rotselaar. Deze fabriek bevoorraadt zo’n twaalftal Europese landen van dit product. Eveneens heeft de Groep Danone een Onderzoeks- en Ontwikkelingscentrum, genaamd Danone Research. Wereldwijd helpen meer dan 1000 medewerkers ervoor om hun producten te optimaliseren en te verbeteren. Jaarlijks voert Danone Research meer dan 50 klinische studies uit die de gezondheidsvoordelen van de producten staven. Bij de Consumer Careline van Danone kan de consument terecht voor vragen

omtrent de producten van Danone. Ook heeft de Groep Danone een platform ontwikkelt, genaamd De Danalogen. Hier kunnen consumenten terecht om hun ideeen en wensen achterlaten over de producten van Danone. Missie “Gezondheid brengen via voeding naar zoveel mogelijk mensen. ” Dat is de missie die de Groep Danone zichzelf heeft toegewezen. Dit is ook wat het onderzoeksteams van Danone dag in dag uit drijft. Visie De Groep Danone heeft een unieke visie op het bedrijfsleven. Voor hun moet een bedrijf rendabel zijn, maar niet tegen elke prijs en welke manier dan ook.

Ze weerspiegelen ook een engagement om op een open manier te communiceren en samen te werken. (zie: waarden) Bedrijfskenmerken De Groep Danone wil graag de beste mensen ter wereld in dienst nemen. Want hun mensen zijn ‘hun’ belangrijkste bezit. Voor hun moet een bedrijf rendabel zijn maar niet tegen elke prijs. Als bedrijf willen zij de beste zijn in hun producten. Naar de consument toe willen zij graag overkomen als een kwaliteitsvol en betrouwbaar merk. Ze willen zoveel mogelijk inspelen op de behoeften en wensen van de consument, dit willen ze bereiken door lekkere en gezonde voeding op de markt te brengen. Imago

De meeste mensen ervaren het merk Danone ongeveer hetzelfde zoals Danone zich profileert. De klanten linken Danone met kwaliteit en zijn daarom bereid meer te betalen in de winkels. Het is ook niet altijd duidelijk welke producten van Danone zijn en welke niet, dus als Danone slechte kritiek krijgt worden de merken hierdoor in mindere mate negatief beinvloed. Ook de vele gezondheidsclaims van Danone spelen een grote rol. Gezonde voeding is sinds een paar jaar geleden een belangrijk punt geworden in de voedingssector, met strengere controles en een grotere bewustwording van de klant naar een gezondere levenswijze.

De reden waarom mensen producten van Danone kopen is omdat ze er van overtuigd zijn dat de producten van Danone anders zijn en beter smaken dan de rest, of de specifieke smaak van een product van Danone boven anderen verkiezen. Anderzijds verkiezen klanten Danone bovenop andere merken omdat Danone belooft dat ze gezonder van hun producten worden. Er zijn natuurlijk ook sceptici die niet helemaal overtuigd zijn over de zogenaamde gezondheidsclaims van Danone en manen dan ook anderen aan om dit met een korreltje zout te nemen. Het ergste is dat Danone deze beschuldigingen van misleidende of onvolledige reclame niet altijd kan weerleggen.

De mening van hun klanten geraken dan ook verdeeld. Over het algemeen heeft Danone het imago van een duur, maar goed merk dat een groot aanbod op de markt heeft. Als klanten een ander merk verkiezen is dit meestal omdat de producten van Danone soms te duur uitkomen, waardoor ze een goedkoper alternatief verkiezen. De marketingmix De Groep Danone heeft een uitgebreid assortiment van producten, daarom hebben wij gekozen om ons op vier producten te focussen in de marketingmix en met de marketingcampagnes. Wij gaan ons vooral richten op de volgende producten: Evian, Petit Gervais, Actimel en Activia. Evian